Vakantie naar een land met code geel

Het is mogelijk om op vakantie te gaan naar een land waarvoor een code geel reisadvies geldt. Let wel op, het reisadvies van de Rijksoverheid is aan verandering onderhevig. Daarom is het verstandig om de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden voor het actuele reisadvies. Zo is het voor medewerkers van belang om rekening te houden, dat er in het vakantieland naar keuze wellicht andere maatregelen gelden. De medewerkers zullen hieraan moeten voldoen. De werkgever kan werknemer hierop op attenderen bij vakantieplannen. Zodoende kunnen zij zich voorafgaand op hun vakantie hierop voorbereiden.

Wanneer een werknemer terugkomt van vakantie uit een code geel land, kan hij direct weer aan het werk en hoeft hij niet eerst in quarantaine. Wanneer een werknemer klachten krijgt bij terugkomst, dan gelden de reguliere procedures. Als de werknemer door deze klachten niet in staat is om te werken, dan meldt de werknemer zich ziek bij de werkgever. Indien een werknemer tijdens zijn vakantie in een geel gebied ziek wordt, dan meldt de werknemers zich ook direct ziek bij de werkgever. De werknemer heeft op dat moment ook recht op loondoorbetaling. Dit komt omdat het reizen naar een code geel gebied niet wordt afgeraden en daardoor niet in de risicosfeer ligt van de werknemer.

Vakantie naar een land met code oranje of rood

Het is niet verboden om naar een land op vakantie te gaan met code oranje of rood en dit kan je als werkgever dan ook niet verbieden. Wel kan de werknemer hierdoor een gezondheidsrisico vormen voor zijn collega’s bij terugkomst. Indien een werknemer wel op vakantie gaat naar een land of gebied waarvoor van te voren duidelijk is dat daarvoor code oranje of rood geldt, dan zijn bij terugkomst de volgende maatregelen van toepassing:

  • Een werknemer moet bij terugkomst in quarantaine;
  • Als de werknemer kan thuiswerken, kan hij tijdens de quarantaine thuiswerken;
  • Is er geen mogelijkheid om thuis te werken, dan kan de werknemer in eerste instantie vakantiedagen opnemen voor de quarantaineperiode;
  • Als de werknemer geen vakantiedagen wilt opnemen tijdens de quarantaineperiode dan vervalt (mogelijk) het recht op loondoorbetaling bij afwezigheid. De afwezigheid tijdens de verplichte quarantaine is het risico wat een werknemer zelf draagt;
  • Wordt de werknemer besmet met het coronavirus in een oranje of rood gebied dan heeft hij/zij een bewust een risico genomen. Dit kan betekenen dat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever daardoor (mogelijk) vervalt.

Wijziging code kleuren tijdens een vakantie

Als de kleurcode van een vakantieland tijdens de vakantie van de werknemer van geel naar oranje of rood wijzigt, dan is er wel recht op loondoorbetaling tijdens de verplichte quarantaine van de werknemer wanneer thuiswerken niet mogelijk is. Als op moment van vertrek er nog geen sprake was van een code oranje of rood, dan kan een eventuele risicowijziging door de Rijksoverheid niet als het risico van de werknemer worden gezien.